maandag 17 oktober 2011

Windmolens in Temse

Groen! Temse is in het algemeen sterk voorstander van het plaatsen van windmolens.
Waarom? Voor het behoud van onze leefwereld. We moeten nu massaal inzetten op zonne-energie, windenergie en energie uit biomassa. Het zijn in Vlaanderen momenteel de enige duurzame alternatieven om geconcentreerd grote vermogens op te wekken. Verbranding van fossiele brandstoffen zorgt voor broeikasgassen, opwarming van de aarde en luchtvervuiling. En de gevaren van kernenergie zijn genoeg bekend… Bovendien raken de wereldreserves aan fossiele brandstoffen stilaan op. Ook de uraniumvoorraad is eindig. Energieproductie uit kernfusie zou meer milieuvriendelijk zijn, maar het zal nog ja-a-aren duren alvorens die techniek operationeel is.
Daarom pleit Groen! voor zoveel mogelijk windenergieprojecten, binnen duidelijke voorwaarden op vlak van:
o afstand tot woningen
o geluidshinder
o slagschaduw en lichtreflecties
o inplanting in het landschap.
In 2010 werden er in Vlaanderen slechts tien windturbines op land geïnstalleerd, nog niet de helft van wat gepland was. Groen! verweet de Vlaamse minister van energie een gebrek aan ambitie en gecoördineerde aanpak. Hermes Sanctorum en Dirk Peeters dienden zelf een decreetvoorstel in ‘ter bevordering van windenergie in Vlaanderen’.
Groen! pleit voor deze locaties:
o Langs bestaande lijninfrastructuren: kanalen, autosnelwegen, …
o Op industrieterreinen
Een minieme hinder voor enkele mensen moeten we erbij nemen. Elke vorm van energieproductie en distributie (denk aan de hoogspanningskabels) zal altijd ergens voor hinder zorgen.
Concreet moeten we er in Temse over waken dat de afstand tussen de Veldstraat en de windturbines WT 1 en WT2 niet te klein is.
Uit ervaring weten we dat omwonende aanvankelijk veel vragen en bezwaren hebben, maar eens de molens er staan, zijn zij er vaak wel heel positief over. Hierna proberen we enkele veel gehoorde argumenten tegen windmolens in een juiste context te plaatsen:
Geluidsoverlast:
Huidige windturbines zijn al een stuk eleganter, draaien veel trager en zijn rustgevender dan hun voorgangers. Door onderzoek en technische aanpassingen werden moderne windmolens stiller. Hhet geluidsniveau bedraagt op een afstand van 250 à 300 meter nog slechts 30 à 40 dB(A), wat je kan vergelijken met de geluidsterkte van ruisende bladeren. Wanneer windturbines naast een autosnelweg worden geplaatst, zal het geluid van het verkeer altijd overheersend zijn. Radio 1 deed de test met een 15tal actievoerders in Outgaarden: zij bezochten een windmolenpark in Maldegem en waren verbaasd dat die molens niet te horen waren, ondanks de hoge windsterkte (herbeluister: http://www.radio1.be/programmas/peeters-pichal/meer-windmolens-vlaanderen-wil-jij-ze-je-achtertuin).
Het geluid van een 3.4 MW molen is niet veel groter dan dat van een 2.3 MW molen. De wieken ervan zijn slechts 10 meter langer.
Windmoles veroorzaken hinder door slagschaduw
Wanneer de zon laag staat, kunnen wieken van windturbines hinder veroorzaken door hun bewegende schaduw en door wisselende lichtreflecties. Deze hinder is perfect vooraf te voorspellen en kan dus vermeden worden door de juiste inplanting van de turbine. Meer zelfs, windturbines kunnen in Vlaanderen slechts vergund worden wanneer er op jaarbasis niet meer dan 30 uur slagschaduw op een woning valt. Deze norm wordt vanaf 2012 nog verstrengd tot max. 8 uur per jaar en max. 30 minuten per dag. Ondertussen bestaan er ook systemen die slagschaduw op woningen detecteren en de windturbine tijdelijk stilleggen.
Windmolens decimeren vogelpopulaties
Observaties in Nederland geven aan dat er elk jaar gemiddeld 28 vogels per windturbine gedood worden. Dat is bijzonder weinig, vergeleken met de impact van verkeer, hoogspanningslijnen en gebouwen. Fossiele brandstoffen hebben ook een grote impact op vogelpopulaties, denk maar aan fijn stof of olierampen. Bovendien wordt er bij de inplanting van windturbines rekening gehouden met concentratiegebieden en trekroutes van vogels.
Windmolens zijn onveilig
De veiligheidssystemen van windturbines zijn zo ontworpen dat ze onder alle weersomstandigheden veilig kunnen draaien. Er worden voortdurend metingen uitgevoerd: windsnelheid, windrichting, het geproduceerd vermogen, trillingen in de machine. Bij de kleinste gedetecteerde storing wordt de turbine onmiddellijk stilgelegd. Boven een bepaalde windsnelheid (stormweer) gebeurt dat ook. Bovendien gelden er vanaf 2012 strengere afstandregels ten opzichte van woongebieden, snelwegen, spoorlijnen, industriële installaties [Nieuwe sectorale milieuvoorwaarden voor windturbines, Vlaamse regering, 15 juli 2011].
Contactpersonen:
Raf Catthoor, Luiseekdam 10, Temse. corf@yucom.be03 755 21 98 0499 39 76 29
Mathias Buckinx, Stationsstraat 24, Temsemailto:TemseMathias@mylo.be
Antwoord:
Het college heeft negatief geadviseerd omdat er heel wat terechte bezwaren waren. Het is nu vachten op de beslissing van de hogere overheden: zullen die het Temsese advies volgen of niet...
Verder moet er ook nog een milieuvergunningsaanvraag ingediend orden voor dit dossier.
Er staat ook nog een 2e project op stapel: 'Blauwhof' , dat over 3 turbines gaat waarvan 1 in Temse en 2 in Kruibeke. Dit dossier wordt rond de jaarwisseling verwacht.

2 opmerkingen:

erik corluy zei

in onze straat(steendonkstraat) is een actiegroep opgericht tegen de inplanting van windmolens.

groot was mijn verbazing dat hier actie rond gevoerd werd.
er werd gevraagd een petitielijst te ondertekenen

aanvankelijk wou ik eerst het standpunt eens nachecken van lokaal groen hier in temse
ik ben zelf al van jongs af lid van agalev

nu heb ik het standpunt gelezen en dit komt volledig overeen met hoe ik daar zelf over dacht

het is natuurlijk makkelijker een standpunt te vormen als men geen nadelen ondervind.
volgens de actiegroep zouden
de windmolens te dicht staan
en niet conform de europese
wetgeving
men spreekt van teveel slag-
schaduw
het ecologische aspect; nu
zie je de lucht die straks
continu zal doorkliefd worden
(rustverbrekend,meditatief?..)
waardevermindering van het
huis

duitse firma's die het
gaan uitbouwen gaan met de
winsten en subsidies lopen

voor mezelf heb ik slechts een paar bezwaren;
.waarom als omwonende geen aandeel bieden in electriciteit voor geleden schade
. voor de tweede keer word ik
weer geconfronteerd met ge-
brekkige communicatie door de
lokale overheid (indertijd met
het installeren van gsm-masten
in de kerktoren was dat ook
het geval)

ik vraag me af hoe de situatie nu is
gaat dit project nog door of niet?

Nicole Van der Vieren zei

Het schepencollege van Temse heeft dit dossier dus negatief geadviseerd.Het is nu wachten of de hogere overheden dit negatief advies gaan volgen of niet.