vrijdag 28 oktober 2011

Week van het Bos in het Jaar van het Bos

Naar aanleiding van de voorbije week van het bos in het jaar van het bos willen we nog eens de aandacht vestigen op het weinige bos in Temse.
Concreet: Er werden heel wat bomen gerooid in het Scheldepark, Bunneghempark en Vlietpark. Groen! vraagt een compensatie hiervoor in het centrum van Temse. Daar is het meeste nood aan: dicht bij een dichtbevolkt gebied zodat velen ervan kunnen genieten. Bovendien is er ook de ruimte voor: op de plaats van het Vlietpark, dat nu nog het uitzicht van een werf heeft, maar dat vergroot kan worden. Er ligt ook een grasstrook tussen het park en de kaai, die mee ingelijfd kan worden. Zo zou men vanaf de kaai het park in kunnen wandelen, toeristisch gezien ook een pluspunt. Het kan een geheel vormen met het Scheldepark, wat de fauna ten goed komt. Voor parkeergelegenheid hoeft men niet te vrezen: op de kaai is er een grote parking onder de bruggen gepland. Een fietspad door het park, richting Scheldebrug, is perfect te verzoenen.
Antwoord:
De ondergrond van het Vlietpark zit vol buizen waardoor en geen bomen geplant kunnen worden. Er kan wel ander groen aangebracht worden. Het stuk grasland naast de Scheldebrug is van de firma Belgomine. Wij zouden dat dan eerst moeten verwerven.
Ik antwoord dat dat zeker geen probleem zal zijn want dat ik geloof dat de firma dat zeker aan Temse zal willen schenken, als wederdienst, uit dankbaarheid voor de nieuwe ontsluitingsweg die zij kregen en in ruil ook voor de 80 % van de nieuwe loskaai die zij kregen.
Schepen Maes zei verder nog dat Temse er over waakt dat er voor elke gekapte boom een nieuwe geplant wordt en dat zij voor elke boom die ze zelf kapt, er twee nieuwe plant. Temse heeft aan het Agentschap voor Natuur en Bos gevraagd om een compensatie in Temse zelf te voorzien voor de gekapte bomen in het Bunneghempark. Ze heeft een project ingediend maar zonder resultaat. De gemeente is ook op zoek naar nog extra fondsen.

Geen opmerkingen: