dinsdag 27 september 2011

verkavelingen in Tielrode vragen om een RUP

uit de gemeenteraad van 26 september:
Elk gemeenteraadslid ontving de mail van milieuwerkgroep ‘Ons Streven’ naar aanleiding van het openbaar onderzoek van de verkaveling van twee terreinen in Tielrode. De werkgroep stelt dat zij, samen met heel wat Tielrodenaren, niet gekant is tegen nieuwe ontwikkelingen in het woongebied van Tielrode, maar zij dringt er wel op aan om eerst een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan te ontwikkelen alvorens verkavelingen toe te laten. Verder onderbouwt zij haar bezwaren met talrijke degelijke argumenten zoals we dat van de milieuwerkgroep gewoon zijn.

Uit de notulen van de gemeenteraadszitting van 30 augustus 2010, over de verkaveling van de Paardenpolder, citeer ik het volgende:

P.3 :Schepen Hugo Maes:’Het college wil via dit RUP (en daarmee bedoelt hij RUP Tielrode) het te ontwikkelen gebied in zijn totaliteit benaderen.’

Zelfde pagina: Schepen Freddy Verbeke: ‘Het RUP is nog niet voor de nabije toekomst, de opmaak ervan werd wel reeds (in december 2009) toegewezen aan een studiebureau, dat thans bezig is met de inventarisatie op het terrein, de opmaak van het plan bestaande toestand en de ontwikkeling van een structuurschets. Door de vele aanvragen van privéverkavelaars op korte termijn, was de nood aan een totaalvisie over de verdere ontwikkeling van Tielrode duidelijk aanwezig.’
Dit is nu een jaar geleden.
Ondertussen vernamen we woensdag in de gecoro dat er op 15 november een advies van de gecoro zal gevraagd worden en dat er op 17 november plenaire vergadering met overheden en agentschappen over zal zijn.
P. 4 : Schepen Verbeke: ‘Via het RUP moet worden bepaald in welke volgorde nieuwe woongebieden worden aangesneden, maar Tielrode is buitengebied, met slechts een maximum van 31 %woningen. Het college is er zich terdege van bewust dat een dergelijk groot volume aan nieuwe woningen gewoonweg niet kan worden gerealiseerd.’

Vanuit het college en de gemeenteraad bleek tijdens de zitting van augustus 2010 duidelijk eensgezindheid over de intentie om een globale visie over Tielrode uit te werken door middel van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Deze intentie hoeft alleen nog geofficialiseerd te worden. Daardoor komt er pas echt duidelijkheid en zekerheid voor alle gemeenteraadsleden, ook voor die van de volgende legislatuur, en voor de Tielroodse bevolking. Daarom wil ik volgend gemeenteraadsbesluit ter stemming voorleggen:
De gemeenteraad beslist om eerst een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor Tielrode te maken en goed te keuren voordat er nog nieuwe verkavelingen worden toegelaten in de deelgemeente.
Respons:
Spa en Groen! stemden voor, de anderen tegen.
Er werd veel gezegd, maar het belangrijkste is dat Verbeke zei dat dit over een woonzone gaat en dat de wet zegt dat we deze verkavelingsaanvraag moeten behandelen. Volgens mij kunnen we ook perfect mijn voorgesteld gemeenteraadsbesluit stemmen dat zegt dat we geen verkavelingen goedkeuren vooraleer het RUP Tielrode is goedgekeurd. Daar wou men dus niet volgen. Ik liet mijn vrees horen dat verkavelaars op die manier van de gelegenheid gebruik kunnen maken om hun aanvraag er nog door te duwen voor er een RUP is. Daar had men geen oren naar en Verbeke begon weer te zeggen dat we nooit content zijn en altijd maar meer willen, dat we naast het beloofde groene bouwvrije stuk dat afgerond bijna 50 000 vierkante meter zal bedragen, ook nog het stuk er naast zouden willen groen kleuren. Hij zei dat andere mensen zoals de vrienden van de Durmetuin wel tevreden zijn. Ik zei dat wij ook tevreden zijn daar over maar dat het hier om een visie over heel Tielrode gaat, maar dat hoorde hij al niet meer… of wou hij niet horen.

Geen opmerkingen: