donderdag 8 september 2011

Donderdag Veggiedag

Ons punt op aanvraag tijdens de gemeenteraad van juni 2011:
Donderdag Veggiedag is een campagne die mensen wil stimuleren om tenminste één keer per week lekker vegetarisch te eten. Eén dag in de week zonder vlees of vis, maar mét veel groenten en fruit. Een veggiedag op donderdag. Donderdag wordt zonderdag. Gezonderdag. Donderdag Veggiedag is een campagne van EVA vzw, Ethisch Vegetarisch Alternatief, de organisatie die het brede publiek informeert over vegetarische voeding.
Waarom meedoen? Er zijn redenen te over om wat minder vlees te eten:
voor de gezondheid:Belgen eten te weinig groenten en fruit en te veel vlees en andere dierlijke producten. Gezond vegetarisch eten betekent minder dierlijke vetten en cholesterol, meer vezels, meer groenten en fruit. Een overmatige vleesconsumptie verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, sommige kankers, overgewicht en diabetes.voor het milieuVeeteelt is verantwoordelijk voor heel wat negatieve gevolgen voor het milieu. Zo valt 18% van de mondiale broeikasuitstoot toe te schrijven aan de veeteelt - dat is meer dan wat de transportsector en het verkeer veroorzaken.voor de dierenIn België worden jaarlijks zo'n 285 miljoen dieren gedood voor voeding. Een gemiddelde Belg eet tijdens zijn leven een derde van een paard, 5 runderen en kalveren, 7 schapen en geiten, 24 konijnen en wild, 42 varkens, 43 kalkoenen en ander gevogelte, 789 vissen en 891 kippen.voor andere mensenVlees is een inefficiënt product. Een groot deel van de mondiale graan- en sojaproductie wordt gebruikt voor diervoeder, terwijl het efficiënter zou zijn om deze gewassen rechtstreeks te gebruiken voor menselijke consumptie.
Groen! vraagt de gemeente Temse om, zoals sommige andere steden de campagne ‘donderdag veggiedag’ te voeren. Mensen informeren, bewust maken en aanbieden om een intentieverklaring te ondertekenen waarbij zij zich engageren om minstens 1 keer per week, bijvoorbeeld de donderdag, vegetarisch te eten, is de bedoeling. Dit kan op verschillende manieren: door publicaties en/of door workshops of infomarkten met proevertjes te organiseren. Ook de horeca, broodjes- en andere zaken, kunnen hierbij betrokken worden en gestimuleerd om meer vegetarische producten op het menu te zetten. EVA zal je hierbij helpen!
Antwoord:
Wij gaan de mensen niet opleggen wat ze moeten eten.
Bovendien werkt EVA niet actief mee aan informatiemomenten. Zij vermeldt ze alleen maar op haar website.
Groen! :
Het gaat hier niet over iets opleggen. Dit is een vriendelijke uitnodiging, een sensibilisering, zoals de gemeente ook deelneemt aan de dikke truiendag. Dan verplichten jullie het personeel toch ook niet om een extra trui aan te trekken? Dit is net hetzelfde.
EVA werkt wel degelijk mee aan de organisatie van infomomenten. Bewijs daarvan is de veggiehappening in Sint-Niklaas, enkele weken geleden., waar ik met de voorzitter van EVA gesproken heb.

Geen opmerkingen: