donderdag 8 september 2011

Dierenwelzijn: sterilisatie van zwerfkatten

Toegevoegd aan de gemeenteraadsagenda van augustus 2011:
Verschillende mensen spraken mij aan over het probleem van zwerfkatten in onze gemeente. Wanneer deze dieren niet gesteriliseerd zijn, planten zij zich enorm voort. Zij lijden vaak aan allerlei ziekten en aandoeningen die zij ook op huiskatten kunnen overdragen. Asielen worden overspoeld door een overaanbod van, vaak verwilderde, poezen, die zij noodgedwongen moeten euthanaseren omdat zij de toevloed niet aankunnen.
Dit dierenleed kan voorkomen worden door een zwerfkatvriendelijk sterilisatiebeleid. Ook Temse is een van de 200 gemeente die zo’n beleid voeren, lezen we op de websites van Gaia en op die van Temse zelf:
'Het gemeentebestuur stelt jaarlijks een budget ter beschikking voor het steriliseren en castreren van zwerfkatten. Indien u een overpopulatie van zwerfkatten opmerkt, gelieve dan de milieudienst te contacteren via Joris Baeck (03 710 12 31). Hij zal dan medewerkster Esther De Schoenmaecker contacteren (0499 28 87 42). Zij zal afspraken maken met de melder en de zwerfkatten vangen. Deze katten worden dan naar de erkende dierenarts gebracht en daar gesteriliseerd of gecastreerd. Bovendien worden ze daar ook ontwormd en ontvlooid. Voor Temse is deze erkende dierenarts dokter Lieven De Maesschalck, Oude Bruglaan 113, 9160 Lokeren, tel. 09 339 02 22, gsm 0475 49 04 30. Na de castratie of sterilisatie worden de zwerfkatten teruggeplaatst op hun vertrouwde plaats. Ze krijgen ook een knipje in het oor, zodat ze geen tweemaal naar de dierenarts gebracht worden.
Hoeveel oproepen heeft Temse de laatste 5 jaar gekregen in verband met een zwerfkattenprobleem?
Hoe komt het dat de erkende dierenarts voor Temse iemand uit Lokeren is, terwijl er in Temse voldoende dierenartsen zijn?
Groen! stelt vast dat de oplossing van het probleem van teveel katten nog niet genoeg bekend is bij de bevolking en stelt daarom voor om een sensibiliseringscampagne te voeren en deze jaarlijks te herhalen via het gemeentelijk informatieblad en ‘de nieuwe omroeper’.
Natuurlijk moeten ook de eigenaars van katten er op gewezen worden dat zij hun dier best laten steriliseren of castreren wanneer zij de kittens niet kunnen houden of niet in een nieuwe thuis kunnen plaatsen.'
Antwoord:
Er wordt jaarlijks melding gemaakt van 80 tot 100 zwerfkatten.
Het is inderdaad al van in 2003 geleden dat wij hier over gecommuniceerd hebben met de bevolking. We zullen dat opnieuw doen.
We hebben toen voor een dierenarts uit Lokeren gekozen omdat de Temsese dierenartsen veel te hoge eisen stelden. Maar we zullen eens opnieuw rondvraag doen.

Geen opmerkingen: