woensdag 25 augustus 2010

Geen verkaveling in de Paardenpolder in Tielrode (punt op aanvraag gemeenteraad 30/08/'10)

Er is heel wat protest tegen de plannen om de Paardenpolder in Tielrode te verkavelen. Groen! vindt dit protest, net zoals in het verleden, terecht om volgende redenen:

De polder ligt in natuurlijk overstromingsgebied (NOG). Hier bouwen is dus in strijd met het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen, het provinciaal ruimtelijk structuurplan en met het decreet op integraal waterbeheer.

Er is maar 1 ontsluitingsweg voor de verkaveling.

Het groene en pittoreske karakter van de buurt moet behouden blijven.

Bovendien dient er een omzetting te gebeuren van bouwzone naar valleigebied om de dreiging van verkavelingen in dit gebied voorgoed uit te schakelen.

Groen! wil dan ook volgend standpunt ter mondelinge stemming voorleggen:
De Paardenpolder moet groen en open blijven en mag dus niet verkaveld worden.

Verder verwijs ik

1: naar het gemeenteraadsverslag van 25 januari van dit jaar waarin sprake is van de opmaak van een RUP voor de verdere ontwikkeling van het woongebied tussen de Bettehemstraat, Durmestraat en Gentstraat en de woonuitbreidingsgebieden Appelsvoorde enerzijds en Hofstraat-Kerkstraat anderzijds. Wat is de stand van zaken hier omtrent?

2: naar de commissie ruimtelijke ordening van maart 2010 waarin meegedeeld werd dat er tot 2012 geen nood is aan bijkomende woningen want dat alles nog genoeg voorzien is.

Reactie:
Nu kregen we een staaltje van 'het soort politiek dat ik haat' te zien. Met alle mogelijke en onmogelijke uitvluchten probeerden de politici van de andere partijen (behalve SPa en Groen!) aan de stemming onderuit te komen. Ze durfden in publiek (want er waren tientallen actievoerders aanwezig) geen kleur te bekennen. Nochtans waren de mensen daar niet voor niks aanwezig, natuurlijk. Ik wou hen dan ook niet zonder iets naar huis laten terugkeren. In overleg met SPa en na schorsing van de gemeenteraad voor 5 minuten gevraagd te hebben, legden we dan volgende stemming voor:
De gemeenteraad adviseert alle bevoegde overheden om de Paardenpolder in zijn huidige toestand te behouden.
Hierop werd unaniem JA gestemd.
Het applaus dat ik kreeg deed deugd :-)

1 opmerking:

Anoniem zei

Proficiat aan degenen die de moed hadden om deze verkaveling tegen te houden!