vrijdag 25 februari 2011

Temse kapt teveel bomen op willekeurige aanvraag

Interpellatie in de gemeenteraad van 28 februari 2011:

Onlangs heeft het kappen, door de gemeentediensten, van 2 prachtige bomen : een linde en een eik van meer dan 1 meter omtrek in het speelparkje in de Piet Nutenlaan, openbaar domein dus, kwaad bloed gezet bij een aantal omwonenden en andere Temsenaars. Het college zou deze opdracht aan de groendienst gegeven hebben op vraag van een buurtbewoner. Feit is dat hiervoor geen vergunning was aangevraagd. Groen! dient dan ook, samen met een aantal buurtbewoners, officieel klacht in.

Dit is helaas geen eenmalig feit, geen alleenstaand geval:

In ons collectieve geheugen zit nog altijd de flagrante kap van een aantal bomen in de B. Heymanstraat in Tielrode. Dit zou op vraag van een bewoner gebeurd zijn omdat die zijn eigendom meer te gelde wou maken als deze een uitzicht verleende op de Durme. De bomen maakten dit onmogelijk, dus moesten ze weg. De Freinetschool en Ons streven protesteerden. Harde bewijzen kan niemand hier aanbrengen, maar feit is dat de reden die officieel werd gegeven voor de kap geen steek houdt. Het college rechtvaardigde de kap door de boomwortels de schuld te geven van het omhoog komen van het fietspad, wat onveilig is. Dit klopt, maar je kan je afvragen waarom alleen die bomen dan uitgedaan werden. Over de hele lengte van het fietspad duwen wortels het fietspad omhoog. Bizarre redenering dus.

Wat vinden we nog in ons geheugen terug? De grootschalige kap in de Vuurkouterwijk in Steendorp. De buurt heeft toen een petitie gehouden. In een krantenartikel gaf de groendienst toe dat er te rigoureus gekapt was.

Een paar voorbeelden die niet in de pers verschenen, maar mij wel meegedeeld werden, zijn: kap van enkele bomen in de Cl. De Landtsheerlaan op vraag van een buur, hetzelfde in de Hollebeekstraat net voor de bakkerszaak die toen te koop stond. Vermoedelijk is dit lijstje verre van volledig.

Telkens hoor je hetzelfde verhaal: het college zou opdracht gegeven hebben om bomen uit te doen, op vraag van een of andere buurtbewoner. En telkens zijn er mensen uit diezelfde buurten die het erg vinden dat die bomen geveld worden. Bomen geven een eigen karakter
aan een buurt, ze verhogen de belevingswaarde ervan en mensen missen ze dan ook als ze verdwijnen.

U herinnert zich misschien dat ik deze problematiek al eerder aangekaart heb in een commissie. Daar werd verwezen naar de groenambtenaar die veel liever bomen plant dan kapt. Dat is zo, maar dan moet het college hem ook die opdracht geven.

Groen! hoopt dat er na deze tussenkomt wat ten goede zal veranderen in Temse en dat men niet langer op willekeurige vragen bomen zal kappen.

Tot slot wil ik nog een voorstel voor een locatie van een gepland geboortebos in Temse doen. Blijkbaar vindt het college nergens een plaats voor groen in het centrum van onze gemeente. Daarom stellen wijn site ‘De Zaat’ voor. In een advies van het Agentschap voor Natuur en Bos adviseert ook deze instelling om meer openbaar groen op ‘De Zaat’ te creĆ«ren en zij stelt als beste locatie het gebied rond de vijvers voor.
‘Het Agentschap voor Natuur en Bos hoopte dat de gemeente Temse, naar aanleiding van de groei van het aantal woongelegenheden en het dalen van de oppervlakte van het Scheldepark, het parkgebied rond de vijvers zou uitbreiden tot aan de Tekenaarslaan en de zone voor gestapelde woningen zou schrappen. Enkel dan kan een volwaardig park ontstaan. Het BPA Den Esch was op dat vlak een vergissing.’ schrijft het ANB.

Wij zijn benieuwd wat het college hierop zal repliceren.

Antwoord:
Schepen Maes gaf een lange repliek waaruit ik als belangrijk onthoud dat de gemeente haar fout toegeeft, ze kan moeilijk anders, dat ze geen vergunning had om de 2 bomen in het parkje in de Piet Nutenlaan te kappen. Als excuus gaf schepen Verbeke aan dat de wetgeving hier rond recent veranderd is en dat de ambtenaren niet goed wisten hoe of wat. Ik antwoordde dat als ik het wist, de gemeente het toch ook zou moeten weten. Daarop kreeg ik de repliek dat ik nu eenmaal een slimme ben.
Ik onthoud dat de gemeente groen belangrijk vindt op de juiste plaats.
Ik heb de indruk dat men in het vervolg omzichtiger tewerk zal gaan en 2 keer zal nadenken voor men bomen velt.

Geen opmerkingen: