donderdag 1 april 2010

Milieuvergunningsaanvraag klasse 2 in Tielrode

De nv Gebroeders Blommaert uit de Ruisstraat 66 in Tielrode heeft een milieuvergunningsaanvraag ingediend om een opslagplaats voor afvalstoffen uit te breiden met de opslag van max. 1 ton gebonden asbestafvalstoffen. De buurt maakt zich zorgen o.a. omdat ook particulieren afbraakmateriaal aanvoeren met aanhangwagens die zelden afgedekt zijn waardoor tijdens het vervoer regelmatig stof verspreid wordt. Volgens de informatie van de milieuambtenaar op de informatievergadering is deze aanvoer illegaal. De gemeentelijke controle blijkt ontoereikend te zijn. Wij vragen dan ook dat deze aanvoer (waarin soms asbest zit, omdat de mensen het niet herkennen) door particulieren volledig stopgezet wordt. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf om dergelijke transporten niet meer te aanvaarden en particulieren door te verwijzen naar het containerpark.
ANTWOORD : Dit zal stopgezet worden.

Verder is het belangrijk dat er bij het leegmaken van de containers zo weinig mogelijk stof verspreid wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van sproei- of vernevelinstallaties.
ANTWOORD: Op 1 april is er een bedrijfsbezoek gepland voor de buurt zodat die zal kunnen zien hoe het bedrijf precies werkt.

Er wordt door verschillende mensen beweerd dat er materiaal van het bedrijf op hun eigendom terecht komt. Daarom is nader onderzoek nodig vooraleer het bedrijf een nieuwe vergunning krijgt. Misschien is er immers eerst een sanering van de vervuiling nodig.
ANTWOORD: Er zijn al metingen gebeurd. De resultaten zullen nog meegedeeld worden.

Om positief te eindigen, vermeld ik graag dat de buurt overtuigd is van de goede wil van het bedrijf.

De gevraagde maatregelen lijken mij dan ook haalbaar.

Gaat het college hiermee akkoord?

ANTWOORD:
In 2013 vervalt de milieuvergunning van dit bedrijf dat zonevreemd is. Er wordt gezocht naar een herlocalisatie die zowel voor de buurt als voor het bedrijf zelf positief zal zijn.

Geen opmerkingen: