dinsdag 7 oktober 2008

Groen! krijgt gelijk van minister

Groen en natuur in Temse… almaar schaarser
Maar…de minister geeft Groen! gelijk!

Natuur is van het grootste belang. Planten en dieren hebben ruimte nodig om te leven. Liefst aaneengesloten ruimte. Zodat de dieren zich kunnen verplaatsen. Als ze in een te klein gebied moeten leven, vinden ze niet genoeg voedsel en al evenmin partners om zich voort te planten.
Groen! wil een woonbeleid dat geen nieuwe ruimte inneemt. Dat men eerst de onbebouwde percelen in de bestaande woongebieden gebruikt. Ook kan men verkrotte en onbewoonde gebouwen opknappen en opnieuw innemen.
Temse creëerde in de jongste jaren al genoeg wooncapaciteit, vooral in de Cliviawijk en op De Zaat, de terreinen van de voormalige Boelwerf. Daarbij houdt men onvoldoende rekening met de ontsluiting van de nieuwe wijken. Gevolg: drukker verkeer in andere woonstraten.
Ook zouden we graag meer centrumstraten verfraaien met (inheemse) boompjes. Groene aanplantingen absorberen stof en brengen wat kleur in onze grijze dorpskernen.

Deze argumenten gebruikte Groen!Temse in haar bezwaarschrift tegen het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘afbakening van het kleinstedelijk gebied Temse’(zie bijlage) Het Temses schepencollege en de Oostvlaamse bestendige deputatie van de provincie wilden zoveel mogelijk volbouwen. De minister bevoegd voor ruimtelijke ordening echter vond de Groen!e argumenten terecht en voegde op 18 september 2008 een belangrijke nota (zie bijlage) toe:
“…De woonuitbreidingsgebieden Oostbergwijk en Hollebeek kunnen slechts ingericht worden als woongebied op volgende voorwaarden:
- de inrichting van het gebied kan pas overwogen worden na 1 januari 2017
- op basis van bijkomend onderzoek en een motivering binnen het geldend ruimtelijk beleidskader op dat moment wordt aangetoond dat het aansnijden van een deel van de woonuitbreidingsgebieden noodzakelijk en verantwoord is.

Binnen dit kader zal de invulling en de nadere inrichting moeten gezien en beoordeeld worden.”

Als je soms denkt dat bezwaarschriften indienen zinloos is, is dit een bewijs van het tegendeel!

1 opmerking:

Anoniem zei

Proficiat Nicole,
wat goed nieuws.
We volgen je voorbeeld en 't zou nog best kunnen dat we je argumenten kunnen hergebruiken in onze bezwaren tegen de afbakening van het grootstedelijk gebied Antwerpen op het grondgebied van Kontich.
Hartelijke groeten,
Joost Fillet
gemeenteraadslid Kontich