maandag 3 september 2012

Tegeltuintjes kunnen Temse centrum vergroenen en opvrolijken.


Het is naar aanleiding van een melding van een bewoner uit de August Wautersstraat dat Groen Temse zowel een aanklacht wil formuleren als een constructieve suggestie wil doen.
De aanklacht:
De eigenaar van een prachtig bloeiende klimrozenlaar tegen zijn voorgevel in de August Wautersstraat, stelde op 9 juli vast dat zijn plant tot op een meter boven het voetpad afgezaagd en verdwenen was. Enkele weken later kreeg hij de rekening van de gemeente Temse hiervoor in de bus. De man had eerder al een verzoek tot snoeien gekregen en hij zorgde er dan ook voor dat de omvang van zijn plant voldeed aan de voorwaarden opgesomd in het politiereglement. De man zei dat er af en toe een dronken cafébezoeker tegen de rozenlaar strompelde maar dat dat geen reden mag zijn om de plant dan maar te verwijderen.
Onze aanklacht gaat dan ook over deze drieste en ongegronde manier van werken die doet denken aan het afzagen van bomen op de openbare weg tot op 1m hoogte in het verleden. De rozenlaar was een blikvanger in de straat en kreeg regelmatig complimentjes van voorbijgangers die de bloemenpracht en het groen in het erg grijze stenen centrum van Temse op prijs stelden. (Ook in de Scheldestraat kunnen we van 2 mooie tegeltuinen genieten.) Deze burger die op eigen initiatief wil bijdragen tot een groenere leefomgeving en meer levenskwaliteit wordt meedogenloos afgestraft.
De constructieve suggestie:
In plaats van tegeltuinen uit te roeien, moet de gemeente een ommekeer maken in haar denkpatroon en tegeltuinen juist stimuleren en promoten.
Geveltuinen hebben namelijk een intrinsieke waarde:
1. De groene bladermassa produceert zuurstof en absorbeert fijn stof. Hoe meer tegeltuinen, hoe groter het effect.
2. De bladermassa werkt geluidsdempend en ook hier geldt: hoe meer hoe beter.
3. Sommige tegeltuinen zoals de klimrozenlaar zijn noodzakelijk voor de meer en meer bedreigde bijen en hommels.
4. Tegeltuinen zijn een schuil-en nestplaats voor vogels.
5. Tegeltuinen vormen een esthetische en vaak geurende verademing. Ze verhogen de positieve belevingswaarde van de publieke ruimte.
Om tegeltuinen te promoten kan de gemeente haar gebruikelijke communicatiekanalen aanwenden om bovenstaande voordelen van tegeltuinen in de schijnwerpers te zetten, enkele foto's van mooie voorbeelden te publiceren en de richtlijnen voor de aanleg kenbaar te maken. Een andere mogelijkheid is dat de gemeente het initiatief neemt en een project uitwerkt voor een bepaalde straat bijvoorbeeld. De bewoners kunnen dan kiezen of ze deelnemen aan dat project.

Reactie:
Het aandachtig luisterend publiek leek wel onder de indruk van dit verhaal.
Schepen Maes vond het spijtig dat ik de 'andere klok' niet beluisterd had. Die 'klok' was de politie en die vond dat de rozenlaar de openbare verlichting wegnam.
Ik vond het raar dat één enkele rozenlaar het licht kan wegnemen.
Verder zei hij dat het college voor tegeltuinen is en toelating geeft aan wie een aanvraag doet, op voorwaarde dat de doorgang en de nutsleidingen niet gehinderd worden.
Dat vinden wij vanzelfsprekend.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Do you mind if I quote a few of your articles as
long as I provide credit and sources back to your blog?
My website is in the exact same niche as yours and my visitors would
definitely benefit from a lot of the information you present here.
Please let me know if this ok with you. Many thanks!

Look into my webpage :: acoustic guitar chord

Anoniem zei

This piece of writing gives clear idea in favor of the new viewers of blogging, that
genuinely how to do running a blog.

My web-site; acoustic guitar chords for beginners