woensdag 4 april 2012

Komt er een nieuw winkelcentrum op voormalige site Wittock-Van Landeghem?

Op onze vraag diende Vlaams Groen parlementslid Filip Watteuw een schriftelijke vraag in aan Vlaams minister van ruimtelijke ordening Philippe Muyters over de ontheffing van de plan-MER verplichting bij het brownfieldconvenant ‘Bodemsanering Gasthuisstraat Temse’.

Het Brownfieldproject nr. 19 ‘Temse – Bodemsanering Gasthuisstraat’ bestaat uit de reconversie van een bestaand gebouwencomplex op drie percelen tot een retailwinkelcentrum. De totale oppervlakte van het nieuwe winkelcentrum bedraagt circa 7.000 vierkante meter, onderverdeeld in maximaal 12 handelsunits; er wordt parkeergelegenheid voorzien voor ongeveer 250 wagens.

Groen Temse is tegenstander van dit winkelproject. Het is concurrentie voor de winkels in het centrum van Temse en zorgt voor overlast in de buurt. Bovendien ligt het op minder dan 5 km van het Waasland Shoppingcenter, te veel van het goede dus! We zien hier liever de buurt vergroenen met de komst van een park.

Voor dit project moet een aangepast RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) opgesteld worden, en in principe ook een plan-MER (MilieuEffectenRapport). Het gaat immers over een stadsontwikkelingsproject , met meer dan 5000m² handelsruimte. Bij een kleine wijziging van een bestaand geldend plan of bij een klein gebied van lokaal belang, en op voorwaarde dat men kan aantonen geen aanzienlijke milieu-effecten te genereren, kan men ontheffing van de plan-MER verplichting vragen.

Voor het brownfieldproject in Temse zou de ontheffing van de plan-MER verplichting gevraagd worden. Er is nochtans geen sprake van een kleine wijziging van een bestaand geldend plan. Ook valt het project ons inziens niet onder de uitzonderingsmogelijkheid ‘een klein gebied van lokaal belang’ . Een ‘stadsontwikkelingsproject van meer dan 5000 m²’ is door het MER-besluit expliciet plan-MER-plichtig.

Tot nu toe is er geen evolutie in dit dossier. De eigenaar, nv TIS, moet de gronden eerst saneren voor ze verkocht worden aan de projectontwikkelaar, nv Claver. TIS wil pas saneren als de gemeente Temse een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) heeft opgemaakt en Temse wil pas een RUP laten maken als er een saneringsvoorstel gedaan is door TIS...

Wanneer er nieuws is over dit dossier, zal u dat onder andere kunnen lezen op deze blog.


Geen opmerkingen: