Toegevoegd punt gemeenteraad augustus 2011
Op 30 juni ontving ik de kopie van een brief van 3 gezinnen uit de Cl. De Landtsheerlaan. De brief was gericht aan de burgemeester en aan schepen van openbaar groen en natuur Maes. De kopieën waren aan schepen van openbare werken en dorpskernherwaardering Verbeke en aan mij gericht.
Ik citeer:‘Via dit schrijven wens ik formeel te protesteren tegen de recent aangebrachte beplanting in de Clemens De Landtsheerlaan. Zonder ook maar enige vraag aan de bewoners, besliste het college dat de struiken vervangen zouden worden door grassen. We werden enkel op de hoogte gebracht van de beslissing dat de aanplanting eerstdaags zou gebeuren.
Vandaar volgende vragen:
1. Waarom dienden de struiken vervangen te worden door grassen?
2. Wat is de kostprijs van deze vervanging voor de gemeente, menend dat de struiken die er stonden allesbehalve ziek waren
3. Wat met het onderhoud van de aanplanting?
Mijns inziens, en samen met enkele buurtbewoners, levert deze aanplanting nog meer vuil op en rond het voetpad, evenzo bij droogte (stof) als bij regen (slijk en modder).
Door de schoolgaande jeugd wordt er nu afval in de perken gegooid en wordt er door de aanplanting gewoon doorgelopen, dit is dan ook niet bepaald natuur -en milieuvriendelijk.
Ik kijk dan ook uit naar een gemotiveerde beslissing hieromtrent, want navraag bij een aantal bewoners bracht aan het licht dat zij geen vragende partij waren en de struiken die er stonden voldeden perfect aan de noden/behoeften van de bewoners, vandaar ook de bijkomende vraag om te overwegen opnieuw struiken te voorzien als aanplanting.’
Tot op vandaag, 20 augustus, heeft de buurt nog geen enkele reactie ontvangen van de geadresseerden, behalve van mij, dus.
De kern van de zaak is dat deze brief weer eens duidelijk maakt dat mensen hun leefomgeving belangrijk vinden, dat zij groen waardevol vinden, dat zij mondig zijn en medezeggenschap en op zijn minst uitleg wensen te krijgen van veranderingen in hun buurt. De beleefde en positieve ingesteldheid van deze mensen kunnen wij voor honderd procent steunen. En, geef toe, het getuigt van onbeleefdheid en respectloosheid van wie deze vragen gewoon negeert. Bovendien is het niet de eerste keer dat sommige burgers geen antwoorden ontvangen op hun opmerkingen en klachten. Het is helaas een weerkerend fenomeen.
Daarom mijn vraag naar de antwoorden op deze openbare zitting.
Antwoord:
Hugo Maes verstond er zich niet aan dat de briefschrijvers nog geen antwoord gekregen hebben. Hij zou uitzoeken hoe dat komt. Luc De Rijck zei dat het punt eerst op het college moest geagendeerd worden, dat het vakantie was en dat het pas op het college van 22 augustus kon komen en dat de buurt deze week antwoord zou krijgen.
Er werd gezegd dat de buurt in kennis gesteld werd van de verandering van aanplanting door een brief op 5 april. De protestbrief kwam er pas 3 maanden later, als de aanplanting al gebeurd was. Het college wacht altijd een maand op reacties vooraleer tot definitieve beslissing over te gaan, zegt men. Ze denken er over om dit volgende keer te vermelden in hun brief, zodat de mensen weten dat ze snel moeten reageren.
De reden waarom de struiken moesten vervangen worden, is ‘omdat ze volgens de groenambtenaar aan vervanging toe waren’, punt…
Er werd gezegd dat er nu al een draad rond de grassen gespannen is en dat de plantjes dichter en dikker zullen worden.
De opkuis vorige week, nadat ik mijn punt indiende, was puur toeval…
Elk plantje kost 0,95 euro. Voor de 700 plantjes is dit 665 euro.
Ze zullen 1 keer per jaar afgeknipt worden.
De burgemeester ontkende met klem dat mensen soms geen antwoord krijgen, maar ik antwoordde dat dit gedurende al de jaren dat ik in de gemeenteraad zit helaas een weerkerend fenomeen is.
donderdag 8 september 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten