In 2007 diende onder andere Groen! bezwaar in tegen de verkaveling van het Bunneghempark, in de Kasteeldreef en Parklaan in Temse. In dit park zou men waardevolle, meer dan 100 jaar oude bomen rooien om 8 villa’s te bouwen. Het schepencollege van Temse keurde de verkaveling goed, maar legde enkele voorwaarden op om de schade aan de waardevolle habitat voor vogels en amfibieĆ«n (in en rond de vijver) te beperken en het groene karakter van het woonpark te vrijwaren.
Eind 2010 werden wij gealarmeerd door een buurtbewoner. De eigenaar van een van de percelen had hem gezegd dat de eigenaars van de reeds 4 verkochte percelen een brief in de bus gekregen hadden waarin stond dat men een verkavelingswijziging wou doorvoeren om de bouw van een appartementenblok mogelijk te maken. Deze wijziging zou betekenen dat de 2 percelen in de Parklaan die het dichtst tegen het station liggen (lot 1 en 2), samengevoegd zouden worden tot 1 groot perceel waarop men dan een appartementenblok zou kunnen bouwen. Dit heeft als gevolgen dat er zou afgeweken worden van de oorspronkelijke verkavelingsvoorschriften waarin staat dat men maar 250 m2 per perceel mag bebouwen. In de aanvraag vraagt men om 600 m2 te bebouwen op de 2 samengevoegde percelen. Dit betekent dus dat er 100 m2 meer bebouwd zou worden en dus ook meer ontbost zou worden, waardoor de aanwezige natuur nog meer onder druk komt te staan.
Groen! is niet te spreken over deze wijziging, net zo min als het Agentschap voor Natuur en Bos, waarmee we telefonisch contact hadden. We vonden het al erg dat dit prachtige park in het hartje van Temse centrum verkaveld werd en nu wil men het groene woonpark ook nog eens in waarde verminderen door er een blok appartementen neer te poten. Temse is al erg arm aan bos (en rijk aan appartementen) : amper 5% van de totale oppervlakte van de gemeente bestaat uit bos. Daarom moeten we het weinige dat we hebben, beschermen! Dit is ook het standpunt van de MINA-raad, trouwens. De laatste jaren zien we echter een trend in de omgekeerde richting: bos verdween waar nu de verkavelingen Leysenbroek, De Lindekens, de Kerkstraat en het Kasteelpark in Tielrode zijn, bijvoorbeeld en het Scheldepark werd kleiner. Bij de Bunneghemverkaveling erkende het college de natuurwaarde ( het gebied is immers als biologisch waardevol erkend) en liet zij in de voorschriften opnemen dat er na de villabouw terug hoogstammig groen moet aangeplant worden langs alle zijden en dat de aanwezige vijver op de 2 loten waarop deze verkavelingswijziging betrekking heeft (lot 1 en 2 dus), moet gecompenseerd worden op lot 9.
Behalve het verder verloren gaan van waardevol groen, vindt Groen! dat de inplanting van appartementen op deze plaats in strijd is met de goede ruimtelijke ordening. In een woonparkgebied is de woningdichtheid klein en zijn er grote groene ruimten. Een appartementenblok heeft een grote woningdichtheid en omdat het een zo’n groot gebouw is, doet het het groene karakter van het woonpark teniet. Dit laatste is ook het grootste bezwaar van de eigenaars van de 4 verkochte percelen. Zij dienden bezwaar in en namen een advocaat onder de arm. Wanneer de meerderheid van de eigenaars gegronde stedenbouwkundige bezwaren indient, dan moet het college de verkavelingswijziging weigeren. Er zijn 4 van de 5 eigenaars die bezwaar hebben ingediend. Zij hebben niets tegen de samenvoeging van 2 percelen op zich, maar wel tegen de bouw van appartementen. Hun belangrijkste reden om hier een stuk grond te kopen, was immers dat zij wilden wonen in een groene verkaveling met weinig bebouwing. Verschillende buurtbewoners hebben ook hun ongenoegen over deze wijziging kenbaar gemaakt omdat ook zij hun leefomgeving liefst zo groen mogelijk houden. Er was echter geen openbaar onderzoek verplicht voor deze wijziging.
Groen! zal het college op de volgende gemeenteraad vragen om deze verkavelingswijziging te weigeren. Bij de viering van 30 jaar milieuwerkgroep’Ons Streven’ kondigde de burgemeester aan dat het college achter het behoud van de Durmetuin en de Paardenpolder in Tielrode staat. Ook Temse vraagt om haar weinige waardevolle groen te behouden!
Op 28 februari heeft het college beslist deze aanvraag tot verkavelingswijziging te weigeren!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten