zondag 27 mei 2012

Bushalte Vrijheidsstraat


Een gezin met 3 kinderen dat vlak aan de bushalte woont, heeft al verschillende keren klachten gemeld bij verschillende schepenen. Zij beloofden hen om een oplossing te bedenken. Wordt er echt gezocht naar een verbetering van de situatie van dit gezin? Mensen zitten op de vensterbank, de bloembakken waren eerder al gestolen, de uurregeling en vuilbak staan ongeveer voor de voordeur, het lawaai van de stoppende en vertrekkende bussen maakt de kinderen wakker, …
Antwoord:
Na heel wat over en weer gepraat besluiten de schepenen dat er bij De Lijn zal aangedrongen worden om zo snel mogelijk de halte te verplaatsen naar het station omdat dat de beste en meest definitieve oplossing zal zijn.


Vlietpark en omgeving


 Het Vlietpark blijft er troosteloos bijliggen. Wanneer wordt er wat mee gedaan? Langs de ontsluitingsweg, Rik De Rijcklaan, zijn bomen geplant. Dit hadden wij verschillende keren gevraagd. Zal er ook ingegaan worden op ons voorstel om het Vlietparkje uit te breiden naar de kaai toe?
Antwoord:
De opkuis is voor binnenkort, maar een echte aanpak van het Vlietparkje wordt naar de volgende legislatuur verschoven. In afwachting zullen er wel wat parkeerplaatsen ingenomen worden, tijdens feesten op de kaai e.d.

Dossier Brownfieldconvenant/winkelcentrum site Wittock-Van Landeghem




Er is beweging op de site, meldt de buurt. Wat is de stand van zaken van dit dossier op de verschillende vlakken: sanering, winkelcentrumplannen, timing, procedures, …?
Antwoord:
Schepen Freddy verbeke:
Op stedenbouwkundig gebied is er geen evolutie. Al wat de projectontwikkelaar tot hiertoe ondernomen heeft, is prijs vragen voor de opmaak van een RUP. Er zou wel af en toe een samenkomst zijn rond het Brownfieldproject, met iemand van de Vlaams regering erbij, maar nieuws is daar niet verder over. Schepen Verbeke stelt dat wanneer het project doorgaat, er een PlanMer nodig zal zijn omdat de site groter is dan 5 000  m2. Omdat er 250 parkeerplaatsen gepland zijn, zou er ook een MOBER (mobiliteitseffectenrapport) nodig zijn. Wij horen graag dat de schepen zich hiervan bewust is en zullen dit dossier op de voet blijven volgen.

Schepen De Graeve:
Wat betreft de sanering dacht de schepen dat er misschien metingen aan de gang waren.Hij zou zich informeren.
Groen verneemt van mensen die rond de site aan het werk zijn dat zij aardstalen nemen en ook grondwaterstalen buiten de vervuilde pluim op de kaart.




Fietspad Huis ten Halven, ter hoogte van het Waesmeer


 In de verkeerscommissie van 25 oktober 2011 deed ik een oproep om het fietspad van Huis ten Halven zo vlug mogelijk te verbeteren op het gevaarlijkste punt: in de bocht aan het  Waesmeer, waar er voor fietsers alleen plaats wordt gestippellijnd in de goot. Schepen Vermeiren dacht dat er wel een ontwerp voor verbetering zou kunnen opgemaakt worden tegen de volgende commissie. Waarom is dit niet gebeurd?
Antwoord:
Schepen Debby Vermeiren: Er moeten eerst nutswerken gebeuren, zoals een gescheiden rioleringsstelsel aanleggen. Het zou niet goed zijn om eerst aanpassingswerken te doen en daarna alles weer open te leggen voor rioleringen. Dus wachten.
Ik vind dat de situatie daar veel te gevaarlijk is om nog jaren op rioleringen te wachten. Dit mag geen excuus zijn om niets te doen. Ook Ronny De Keyzer (Spa) getuigt dat het daar erg gevaarlijk is voor fietsers. Debby Vermeiren stelt voor om al een rode fietssuggestiestrook te markeren. Ik verwijs naar het overleg met deskundigen van de fietsersbond die goeie ideeën hebben voor het ‘verschuiven’ van de rijbaan, inclusief parkeervakken, waardoor de fietssuggestiestrook ten minste uit de goot zou geraken. Debby zou het bekijken.

Succesvolle groene energieavond

55 mensen volgden aandachtig de lezing van Bart Staes.
Pittige vragen werden gesteld en 15 gezinnen lieten hun energiefactuur herberekenen door Powerdare.