maandag 12 november 2007

uit de commissie ruimtelijke ordening & openbare werken van 7 november 2007
FIETSPADEN

Het valt op dat er deze legislatuur meer en meer gemeenteraadsleden pleiten voor meer en betere fietspaden in onze gemeente. Eerst hadden we een punt op aanvraag van CD&V-ers Roger Troubleyn en Anne Boeykens voor meer fietsveiligheid in Tielrode en Elversele. Tijdens deze commissie pleitten VLD-er Marcel Noens en ook CD&V-er Bert Andries voor veilig fietsen in Temse centrum.
Ik kon het niet laten mijn collega's erop te wijzen dat Groen! en SPa ook vorige legistatuur regelmatig pleitten voor de veiligheid van fietsers en voetgangers, maar daarbij geen steun kregen van leden van de meerderheidspartijen. Nu sommige van die mensen dezelfde vragen beginnen stellen, kunnen wij dit niet anders dan toejuichen en steunen zodat we met z'n allen op het schepencollege kunnen wegen. Misschien komt er dan toch nog meer aandacht voor de zachte weggebruiker en krijgt hij de plaats die hij verdient in het straatbeeld. Dat kan zijn door meer en betere fiets-en voetpaden, door een lussenplan met eenrichtingsstraten, enz.
Toch zal er nog heel wat overtuigingskracht of tijd nodig zijn, vrees ik, want schepen Verbeke reageerde met :'Als je parkeerplaatsen wegneemt om fietspaden aan te leggen, staat de helft van Temse op zijn kop'.
Nu, zoals ik al zei, kan ook een lussenplan plaats scheppen voor fietsers. De andere helft van Temse zal er dankbaar om zijn!

vrijdag 9 november 2007

uit de gemeenteraad van 29 oktober 2007
Ruimtelijke UitvoeringsPlannen
De gemeenteraad kreeg een bestek ter goedkeuring voorgeschoteld. In het kader van de aanstelling van een ontwerper 'ruimtelijke planning' voor het opmaken van ruimtelijke uitvoeringsplannen en de adviesvorming in de uitwerking van het gemeentelijk ruimtelijk beleid, wenst het bestuur beroep te doen op een extern studiebureau. Het raamcontract omvat volgende percelen:
1. RUP stationsomgeving-waterfront
2. RUP winkelkern
3. inrichtingsschets woongebied Cauwerburg
4. RUP Doornwijk
5. RUP Roomakker
6. RUP Zorgencentrum OCMW
7. RUP steenbakkerij Tielrode
8. RUP De Zaat
9. RUP zonevreemde woningen-bedrijvigheid-recreatie
10. RUP('s) groene rand
11.RUP Hollebeek
12. RUP Oostbergwijk
13. Rooilijn- en gabarietenplannen voor kernen en straatdorpen in buitengebied
14. RUP('s) bolle akkergebied
15. RUP site Wittock-Van Landeghem
Deze RUP's staan niet chronologisch gerangschikt.
Groen! ging niet akkoord met dit bestek en stemde als enige partij TEGEN.
Motivatie:
In het bestek zitten 4 woonuitbreidingsgebieden en 1 prachtig groen woongebied.
Groen! heeft zich altijd al verzet, zowel op nationaal als op lokaal niveau, tegen het aansnijden van woonuitbreidingszones. Zelfs CD&V-parlementair Joke Schauvliege vond eerder deze maand ook dat de open ruimte niet verder moet aangesneden worden omdat er hoegenaamd geen tekort is aan bouwgronden in Vlaanderen. In woongebieden liggen er nog zo'n 40 000 ha onbebouwd bij. Haar uitspraken kon je volgen in alle media.
Spijtig genoeg zijn niet alle CD&V-ers haar mening toegedaan. Onze CD&V-schepenen helemaal niet! Toch houden wij niet op met pleiten voor het zuinig omspringen met de groene open ruimte die ons nog rest. Maar het college wil op korte en middellange termijn de woonuitbreidingsgebieden Cauwerburg, Doornwijk, Hollebeek en Oostbergwijk invullen. Dat lees je in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. En dat terwijl de site 'De Zaat' nog lang niet volgebouwd is, de Cliviawijk ook niet, terwijl er nog tal van kleinere bouwprojecten aan de gang zijn, terwijl er nog veel verkrotting en leegstand is en heel wat woningen te koop staan. Kortom, er is op korte en middellange termijn geen behoefte om nieuwe open ruimte vol te bouwen en dus mag men dat ook niet doen. Mensen hebben immers ook nood aan adem-en speelruimte en zoals BBL ook zegt:'verkavelen van uitbreidingsgebieden versnippert de open ruimte, doet het autoverkeer aangroeien en de kosten voor riolering sterk toenemen'.
Het woongebied Roomakker zien wij ook liever van bebouwing gespaard blijven omdat het zo'n landschappelijkwaardevol gebied is. Vanop het domein zie je een weids panorama: tot de monding van de Durme in de Schelde. Vanuit natuurgebied 'Den Bunt' in Hamme zie je dan weer deze cuestatop. Als hier huizen komen, zullen deze zichten compleet geruïneerd worden en dat is in strijd met het Ruimtelijk Structuurplan van Vlaanderen en van de provincie want die stellen dat hoogteverschillen zichtbaar moeten blijven.